Hoe maak ik een cronjob aan?

Een cronjob, ook wel een geplande taak genoemd, wordt erg veel gebruikt in de webhosting wereld. Stel, je wil bijvoorbeeld dat een bepaald script die een actie uitvoert, elke nacht stipt om 12 uur uitgevoerd word. Dan kun je hier een cronjob voor aanmaken die dit exact op het door jou gewenste tijdstip uitvoert. Een cronjob kan bij ons in elk pakket zonder problemen aangemaakt worden. Er zit geen limiet aan en je mag zoveel cronjobs aanmaken als je zelf wil.

Waar maak ik de cronjob aan?

De cronjob kan je eenvoudig aanmaken in DirectAdmin onder het kopje Cronjobs.

Je ziet op de pagina die daarna weergegeven word zelf al een uitleg in het Engels. Hier word onder andere uitgelegd hoe je een cronjob aanmaakt die op een specifiek tijdstip draait, of om de zoveel minuten draait. Bij command, dien je een commando in te voeren die de gewenste actie uitvoert. Het commando word als volgt opgebouwd:

Bovenstaande info zorgt er voor dat het PHP bestand “cron.php” elke 5 minuten gedraaid zal worden. Om te voorkomen dat DirectAdmin emails met errors aan je stuurt kan je “>/dev/null 2>&1” toevoegen aan het einde van de cronjob. De cronjob zal er dan als volgt uit komen te zien:

Cronjob commando

Let op: Gebruik bij een cronjob altijd het juiste pad naar jouw PHP versie, zoals het voorbeeld hieronder

/opt/alt/php56/usr/bin/php /home/*GEBRUIKERSNAAM* /domains/ *DOMEIN* /public_html/cron.php >/dev/null 2>&1

Wil je een shell script laten draaien via een cronjob, dan kan dat ook! Gebruik hiervoor het volgende commando als voorbeeld:

/bin/sh /home/*GEBRUIKERSNAAM* /domains/ *DOMEIN* /public_html/cron.sh

De tijdstippen kan je weer naar wens instellen en het ontvangen van emails kan je hierbij natuurlijk ook uitschakelen.

Mocht je nog niet goed begrijpen hoe je het beste een cronjob kunt aanmaken, dan is meer informatie hier te vinden.